ninoooSedan tidigt 90-tal har Nino Ramsby (hette tidigare Nina) arbetat som fotograf. Han började som fotografassistent på Moderna museet 1993 och har sedan dess arbetat med bild, bildhantering, grafisk formgivning och illustration. Nino är sedan 2003 med i Bildbyrån Folio.

Det är något med inställningen till livet och det egna skapandet som gör Ninos bildkost så egensinnig och speciell.

Det handlar om att välja att vara tillgänglig för de detaljer som finns runt omkring. Detta går som en röd tråd genom allt han gör och yttrar sig på olika sätt. Där en del poeter letar efter speciella ord och ordföljder letar Nino efter poesin i de vanliga orden. Där sångare söker efter röstkvaliteter genom att öva in olika tekniker så letar Nino i sin egen röst och finslipar den. Och där andra fotografer bygger sitt arbete på att hitta miljöer och situationer som upplevs som konst så gör Nino konst av det han ser i sitt liv.

Nino har nämligen valt att vara i nuet och öppna sig för den konst en kan se om en bara ger sig tid att se det. Det är ett mycket modigt förhållningssätt och krävande då en måste finnas till hands hela tiden, men det ger också mycket tillbaka – till Nino själv och till oss som får se.

Leif Jordansson, kompositör och konstnär