Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen, han arbetar även i andra tekniker såväl som olja, träsnitt och koppargrafik.

Lars är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över 50 verk i bokform.
Hans verk Naturlära har hyllats i press och media och har även tilldelats Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok.

Lars bok, Axels tid, finns inbunden bok och ljudbok med musik av Benny Andersson. Lars egen TV-serie på SVT, Vänligen Lars Lerin, blev omåttligt populär med över 1.300.000 tittare och tilldelades Kristallen 2016 för Årets Livsstilsprogram. Lars tilldelades även Kristallen för Årets tv-profil och är mottagare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2016. Under 2016 har Lars Lerin haft gästutställningar i USA samt i Norge. Den andra omgången av Vänligen Lars Lerin sändes på SVT under januari och februari 2017. Han ställde ut i Norge under 2017 på Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Under 2018 var Lars Lerin utställare på Liljevalchs i Stockholm och  andra säsongen av  TV-serien, Lars Lerins lärlingar, sändes på SVT. Under 2019 gav han soloutställningar i Finland samt Norge och samma år tilldelades Lars Lerin även Egron Lundgrens medalj av Kungliga Konstakademien samt priset som Årets Eldsjäl. Han hade också sin barnboksdebut under 2019 med den hyllade boken Trollet är inte hemma.

De senare åren har han även haft utställningar på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och på Ålands Konstmuseum. Han tilldelades Sokratespriset 2021och Mårbackapriset 2022.