Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen. Han arbetar även i andra tekniker som olja, träsnitt och koppargrafik.

Lars är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över 50 verk i bokform. Hans verk Naturlära tilldelades Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok.

Lars tilldelades Kristallen 2016 för Årets Livsstilsprogram efter sin TV-serie debut med Vänligen Lars Lerin, och ännu en Kristall för Årets tv-profil. Han är mottagare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2016, liksom av Mårbackapriset, Egon Lundgrens medalj och Sokratespriset med flera utmärkelser. Han är hedersdoktor vid Karlstads universitet och har haft gästutällningar bland annat i Finland, Norge, Danmark, Island, Frankrike, Tyskland, Faraoöarna, Italien och i USA .