Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i Karlstad i den ombyggda restaurangen Sandgrund.

Här kan du se Lars Lerins utställning året om, och även besöka gästutställningsrummet där vi har utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former. Årets utställning består bland annat av ett 40-tal tidigare inte utställda målningar från Lofoten, i den permanenta utställningen.

Restaurangen Sandgrund tillkom på initiativ av byggmästaren Paul Jardeby och invigdes 1960. Året innan hade den tidigare klassiska restaurangen Stadsträdgården bränts ned av en pyroman. Arkitekt Uno Asplund fick i uppdrag att utforma en ny restaurang på Sandgrundsudden. Byggnaden projekterades och byggdes på rekordtid. Dess modernistiska arkitektur, med de stora panoramafönstren mot Klarälven, uppmärksammades internationellt.

På 70-talet förvandlades Sandgrund till danspalats med en tillrest publik från stora delar av Sverige och Norge. Under restaurangens glansperiod gästades danskvällarna fem dagar i veckan av landets största dansband.

Idag är Sandgrund ombyggt och Lars Lerins permanenta konsthall. Konsthallen tilldelades Årets Turismpris 2016.

År 2021 firade konsthallen 10-års jubileum, vars tillställning flyttas till 2022 på grund av Covid, med en sommarutställning av H.M. Drottning Sonja av Norge.