Einar Person

2 september – 15 oktober

Einar Person kom in sent på konstnärsbanan, han arbetade först på skruvfabriken i Hagfors för att sedan utbilda sig till skomakare. 1939 fick han anställning på Bofors modellverkstad i Karlskoga där han arbetade som svarvare, På fritiden ägnade han sig som hobby med musik och teckning.

Periodvis i början av 1940-talet hade han musiken (klarinettist och jazzmusiker) som levebröd och under ett engagemang i Lund 1945-1946 blev han elev vid Skånska målarskolan i Malmö. Han debuterade på utställningen Unga tecknare på Nationalmuseum 1947. Två år senare tilldelades han Maria Leander-Engströmstipendiet och 1957 tilldelades han Värmlands musei vänners stipendium.

Tillsammans med Carl Nyland ställde han ut i Karlskoga 1950 med Oskar Person 1951, och tillsammans med Olle Hermansson 1953 och 1959 på Galerie Æsthetica i Stockholm. Han deltog även i samlingsutställningarna Svart och vitt på Nationalmuseum 1955, Nordiska konstförbundets utställning i Göteborg 1957, Föreningen Graphicas utställning Ung grafik i Lund 1959.

1998 invigdes en retrospektiv utställning i Karlskoga konsthall med anledning av Einar Persons 80-årsdag. Den 11 februari 2000 öppnades en utställning med Einar Persons grafik i Degerfors Folkets hus som även visades i Hagfors.

Hans produktion bestod av landskap, stadsbilder, stilleben och figurstudier.

Person är representerad på Nationalmuseum, Moderna museet i Stockholm stad och Värmlands museum i Karlstad, H.M. Konungens samlingar samt Malmö museum, Eskilstuna konstmuseum och Örebro läns landsting.

 


Birgitta Liljebladh

21 oktober – 2 december

Efter avslutade studier vid Konstakademien och Konsthögskolan i Stockholm i början av 1950-talet reste Birgitta Liljedahl ut på studieresor till Frankrike, Italien, England och Jugoslavien. Med en separatutställning på anrika Galleri Gummesons i Stockholm 1954 kom det publika genombrottet. Hon bytte sedan galleri till Färg och Form, där hon stannade tills de stängde i början av 2000-talet. Från 1960-talet arbetade Liljebladh som lärare på Valands i Göteborg och ställde ut allt mindre. Ett undantag var dock en utställning på The Museum of Modern Art i New York 1982. De tidiga landskaps- och stillebenmålningarna som hon målade under 1950-talet ersattes så småningom av hennes karaktäristiska, utsökta porträtt i en finstämd kolorit.

Gästutställningen på konsthallen visar verk ur Lars Lerins privata samling.

 


Thomas Christenson

9 december – 7 januari

Thomas Christensson vill beskriva i sina bilder det sköra i det kraftfulla hos motiven som ofta är hästar. Med linjerna vill han skapa volymer, vibrato och utforska nya sätt att skapa.

 – Hästen är vanligt förekommande i Thomas Christenssons färgstarka målningar.

Jag har växt upp med hästar, säger han, och har alltid gillat att rita hästar, ända sedan jag var liten och ritade cowboys och indianhästar.

Den blå färgen dyker bland annat upp i en stor målning med en krummande häst i gult och orange.
– Ibland blir man liksom lite yr av alla färger, vilken man ska använda.

En favoritfärg är en blå nyans som heter Pariserblå.
– Den är väldigt intensiv så den får man vara försiktig med, den lever sitt eget liv …

 


 

Observera, vi tar inte emot förfrågningar om att få ställa ut på konsthallen.