Mats Bäcker, född i Hagfors 1958 är en av Nordens ledande fotografer med scenkonst som specialitet. Med början i punkmusik-sammanhang på 70-talet har han rört sig över en rad genrer till att idag arbeta med opera- och dansbilder. Bland uppdragsgivarna finns flera av de stora artisterna och operahusen i Norden, däribland Värmlandsoperan.
Bäckers senaste stora utställning hette Raw Power och visades på Värmlands Museum i Karlstad vintern 2012. Utställningen var en samling ikoniska rockbilder från 70- och 80 talet, en retrospektiv där den analoga fotografin och det svart-vita bildspråket översatte musiken till bild. Under vernissagen i Karlstad presenterade Mats några pågående projekt under ett konstnärssamtal. Lars Lerin fanns i publiken och blev förtjust i serien Fairytales. Mats blev på stående fot inbjuden att ställa ut på Sandgrund. Nu, 6 år senare, kan vi se resultatet.
Mats Bäckers utställning på Sandgrund bygger på tre bildserier där den gemensamma nämnaren är romantik.
Fairytails är den första serien som är gjord under 5 år på Biologiska museet i Stockholm. Det är några sagomotiv som är fotograferade bland uppstoppade djur mot Bruno Liljefors målade landskap. De är inspirerade av de folksagor som Mats hörde som barn i de Värmländska skogarna. Motiv som Skogsrån och Sjöjungfrun finns med.
Serien premiärvisats nu i Sverige. När den visades i Paris i tidigare format vann den ARTE TVs jury pris på konstmässan Cut Log  i Paris Bourse 2012.
Den andra serien, Vatten, är en serie motiv med inspiration från historiskt måleri och drömmar. Vatten har i konsten både avbildats som skräckfyllt och livgivande, så också här. Sångare, dansare och musiker från Göteborgsoperan agerar modeller med sina instrument mitt i stormens öga eller i bassängens lustfyllda frihet. Bilderna är gjorda under tre år och är ett samarbete mellan Mats Bäcker och den syriske konstnären Muhammed Ali, själv aktuell på Moderna utställningen 2018 i Stockholm. De har tillsammans jobbat med fotografi och digital efterbehandling för att uppnå och förstärka vatteneffekterna.
Slutligen visas en serie svartvita bilder, Festen från en magisk natt i Berlin. Artister från Cirkus Cirkör gästspelade där hösten 2017. Bilderna är både verkliga och iscensatta på samma gång; en bild av nattlivet i Berlin så som det kan vara – eller så som det var.