image3Kakan Hermansson är född 1981 i Lund och utbildad på Konstfack, institutionen för keramik och glas. 2012 tog hon sin masterexamen med arbetet ”Girls Club”, som handlade om sexuella övergrepp, kvinnoseparatistiska rum, nagelkonst och estetiska värderingar. Hon arbetar även deltid som adjunkt på samma institution sen 2015.

Vanliga ämnen i Hermanssons konstnärskap är makt, klass, våld och sexualitet. Mäns våld mot kvinnor, hemliga samtal och mosterns liv i Trollhättan är återkommande berättelser.

Hermansson är medlem i Den Nya Kvinnogruppen som hon startade tillsammans med fem andra kvinnliga konsthantverkare och konstnärer 2013. Trötta och frustrerade över den manliga normen och dominansen i konstscenen skapade dom sina egna tillfällen, utställningar och samtal. Gruppen har ställt upp på bland andra Gustavsbergs konsthall och Eskilstuna konstmuseum.

Utställningen ”Kedjan Mellan Berget & Elden” på Sandgrund blandar verk som bla ”Female Bondfire” med Hermanssons typiska krukor. Med finns också nya arbeten, som berör estetiska bedömningar i hemmets dekoration, förgänglighet och hemliga rum.
Förutom konsthantverk jobbar Hermansson med video och performance.