Hans Strand, född 1955 i Marmaverken i Hälsingland, studerade till ingenjör på Kungl. Tekniska Högskolan i Stockholm.

Med ett starkt intresse för fotografi tog snart den konstnärliga ådran överhanden och efter nio år som ingenjör vågade han kliva ut i en osäker verklighet som fotograf. En tidig inspiration fick han vid besök i nationalparken Yosemite i USA, där han på ort och ställe kunde beundra det landskap som fotografen Ansel Adams dokumenterat. Han kände att det fanns krafter på många plan i ett landskap och önskan att dokumentera blev början på en lång karriär som gjort honom till en av världens främsta landskapsfotografer. Hans Strand har jobbat på alla kontinenter, i allt från fuktiga regnskogar, till vidsträckta polartrakter och torra öknar.

Hans bilder är sällan porträtt av en trakt, snarare tolkningar av de krafter som skapar landskapet. En bild, ett fruset ögonblick, och ändå en tolkning av rörelser, liv och förändring. Från att ha dokumenterat en till synes orörd och jungfruelig natur, har hans bilder allt mer kommit att handla om människan destruktiva krafter som påverkar ett landskap i stort och smått.

Hans Strand är rikligt representerad i de stora internationella bild- och fototidskrifterna. Genom åren har han erhållit 16 prestigefyllda priser och vid flera tillfällen prisbelönats internationellt som Årets Landskapsfotograf. År 2008 mottog han Hasselblad Master Award.

Genom åren har Hans Strand publicerat sina bilder i sju böcker, många gånger med teman kring människa och miljö. Han har jobbat med författare som Rolf Edberg, Bo Landin och Lage Larsson. Efter 26 resor till Island under de senaste två decennierna har det varit naturligt att publicera stora bildverk för internationella förlag: ICELAND Above&Below (2014), och INTIMATE 1 (2015). Han har också deltagit i expeditioner, bland annat den svenska polarexpeditionen genom Nordvästpassagen 1999.

Utställningen, Utan horisont, pågår under perioden 2 september – 8 november på Sandgrund Lars Lerin.