Foto: Tor Einar Krogtoft-Jensen

H.M. Drottning Sonja studerade konst i sin ungdom men det intresset fick ligga i träda länge. Hon har studerat akvarell och grafik under ledning av de båda välkända norska konstnärerna Kjell Nupen och Ørnulf Opdahl.

Första gången Drottningen ställde ut offentligt var 2011, en utställning som ägde rum på Dunkers kulturhus i Helsingborg i Sverige, med anledning av Atelje Larsens utställning ”Under stor press”.

Drottningen har förutom pappersbaserad konst även arbetat med keramik i form av fat, krukor och väggutsmyckningar, sedan sin första publika utställning har hon deltagit i flertalet såväl separat- som grupputställningar runt om i världen. Idag är hon en respekterad grafiker. Hon är också en stor samlare av konst som även inkluderar verk av Lars Lerin. De två har tidigare ställt ut samtidigt på Galleri Lofoten i Henningsvaer, Norge.

Lars Lerin och Drottningen har under en tid tillsammans arbetat med koppargrafik till förmån för Drottning Sonjas Konststiftelse. Stiftelsen arbetar för att sprida kännedom om grafisk konst i tryck, och delar årligen ut H.M. Drottning Sonjas grafiska tryckpris, Inspirationspriset och Lifetime Achievement Award.

Vi är stolta att presentera en gästutställning av H.M. Drottning Sonja som ställer ut 30-talet verk under perioden 25 juni – 21 augusti 2022. Samtliga verk är till salu till förmån för Drottningens konststiftelse.

Vernissage för allmänheten går av stapeln den 25 juni kl. 13.00 i närvaro av Lars Lerin och Manoel Marques Lerin.